Η Κονσερβοποιεία Βορείου Αιγαίου (γνωστή και ως Τράτα από τα ομώνυμα προϊόντα της), ανακυκλώνει φελιζόλ, χαρτοκιβώτια και πλαστικές συσκευασίες, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

H Κονσερβοποιεία Βορείου Αιγαίου ΑΕΒΕ (ΚΟΝ.ΒΑ) αποτελεί σήμερα, μια από τις πιο μοντέρνες και προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεπερνά τα 90 χρονιά παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η ευαισθησία της εταιρίας για το περιβάλλον και την ανακύκλωση δεν είναι μία γενικευμένη και αόριστη εξαγγελία στο καταστατικό της ΚΟΝ.ΒΑ. αλλά αποτελεί μία έμφυτη φιλοσοφία που διέπει τον καθημερινό τρόπο λειτουργίας σε όλες τις βαθμίδες, από τους μετόχους μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο.

Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαία η τελευταία επένδυση της εταιρίας, η οποία σε συνεργασία με την  ΙΝΤΕΚΟ ΕΠΕ έχουν  σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα συνολικό έργο περιβαλλοντικής διαχείρισης για την ανακύκλωση του φελιζόλ, των χαρτοκιβωτίων και των πλαστικών συσκευασιών που προκύπτουν ως απορρίμματα κατά την παραγωγική διαδικασία.

Πως έγινε το φελιζόλ από ένα κοστοβόρο σκουπίδι, μία σημαντική πηγή εσόδων…

Η κατάσταση πριν…

Το φελιζόλ (EPS) αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο στις βιομηχανίες ιχθυρών. Καταλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο ενώ έχει ταυτόχρονα πολύ μικρό βάρος σε σχέση με τον όγκο του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 98% περίπου της σύστασής του είναι αέρας. Έτσι λοιπόν όταν τα ψάρια περνούσαν στην παραγωγική διαδικασία στοίβες φελιζόλ έπρεπε να συλλεχθούν και να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο. Ένας συλλέκτης μπορούσε σε κάθε δρομολόγιό του, λόγω του όγκου που καταλάμβανε – περίπου 8 m3 – το υλικό αυτό, να πετάξει όχι πάνω από 450 κιλά (περίπου 1200 κασάκια φελιζόλ). Ήταν λοιπόν μία διαδικασία και πολυδάπανη αλλά και χρονοβόρα. Η εταιρία πλήρωνε τόσο την αποκομιδή όσο και την απόρριψη του φελιζόλ στον Χ.Υ.Τ.Α. της περιοχής. Τυχόν καθυστερήσεις του συλλέκτη δημιουργούσαν και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα από την εικόνα του εξωτερικού χώρου ο οποίος ήταν γεμάτος από κασάκια φελιζόλ. Έπρεπε λοιπόν να παρθούν κάποια μέτρα που θα εξαφάνιζαν την άσχημη εικόνα αλλά και την πολυδάπανη διαχείριση.

Η λύση δόθηκε με την εγκατάσταση ενός screw compactorSK370 RUNI…

Μετά την ανάλυση και την μελέτη του προβλήματος από την WaMaTech Hellas προτάθηκε ως βέλτιστη λύση η εγκατάσταση ενός κοχλιοφόρου συμπιεστή από την δανέζικη εταιρία RUNI. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει πλέον ριζικά:

Όλα είναι πολύ πιο νοικοκυρεμένα. Τα κασάκια από φελιζόλ οδηγούνται απευθείας στο screw compactor RUNI και συμπιέζονται.
Ο όγκος του φελιζόλ ελαχιστοποιήθηκε. Τα 1200 κασάκια φελιζόλ, βάρους 450 κιλών, βρίσκονται πλέον συμπιεσμένα σε μία παλέτα που δεν καταλαμβάνει πάνω από 1,5 m3όγκο (5 ½ φορές μικρότερο όγκο από ότι πριν)
Δεν υπάρχει πλέον κανένα κόστος για αποκομιδή. Η δανέζικη εταιρία RUNI έχει αναλάβει την αποκομιδή και την μεταφορά του συμπιεσμένου φελιζόλ EPS σε εταιρίες του εξωτερικού προς ανακύκλωση.
Ούτε κόστος για απόρριψη σε ΧΥΤΑ αλλά μόνο σημαντικά έσοδα από την πώληση του συμπιεσμένου φελιζόλ. Η RUNI πληρώνει για κάθε τόνο φελιζόλ που αγοράζει από την KON.BA.

Η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου με αυτήν την επένδυση πέτυχε να εξαλείψει τελείως ένα τεράστιο κόστος από τον προηγούμενο τρόπο διαχείρισης του φελιζόλ και παράλληλα δημιούργησε ένα σημαντικό έσοδο. Ταυτόχρονα το όφελος στο περιβάλλον ήταν εξίσου σημαντικό καθώς σταμάτησε να επιβαρύνει τον ΧΥΤΑ της περιοχής με επιπρόσθετο φορτίο και διέθεσε το υλικό αυτό προς ανακύκλωση.

Χαρτοκιβώτια, Πλαστικές συσκευασίες, Πλαστικό Φιλμ

Η κατάσταση πριν…

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά που προέκυπταν ως απορρίμματα από την παραγωγική διαδικασία. Στοίβες χαρτοκιβωτίων και πλαστικών συλλέγονταν σε ανοικτούς κάδους. Οι υπάλληλοι έπρεπε να διανύσουν αρκετά μέτρα για να πετάξουν τα απορρίμματα δαπανώντας πολύτιμο χρόνο. Επίσης το κόστος περισυλλογής ήταν μεγάλο σε σύγκριση με τον όγκο και το βάρος των ασυμπίεστων υλικών. Έπρεπε να βρεθεί ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των υλικών αυτών.

Οι πρέσες της Bramidan εξοικονομούν χρόνο και χρήμα…

Μετά την μελέτη του προβλήματος αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν δύο μοντέλα πρεσών της εταιρίας Bramidan. Επιλέχθηκε το μοντέλο Χ16 ως πρέσα για χαρτιά και χαρτοκιβώτια, ενώ το μοντέλο Β3 συμπιέζει τα πλαστικά φιλμ.

Με τον τρόπο αυτό τα οφέλη ήταν σημαντικά. Η κα Μαρία Κασσιανίδου (Υπεύθυνη Ανακύκλωσης στην εταιρία ΚΟΝ.ΒΑ.) αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα χαρτοκιβώτια που προέκυπταν από την παραγωγική μας διαδικασία ήταν τόσα πολλά που χρειάζονταν αποκλειστικά μία πρέσσα για την δουλειά αυτή. Οι ποσότητες του πλαστικού ήταν λιγότερες και έτσι επιλέχθηκε ένα μικρότερο μοντέλο για να τις διαχειρίζεται. Η διαφορά πλέον στην καθημερινή μας λειτουργία είναι αισθητή:

Όλοι οι χώροι είναι νοικοκυρεμένοι και τακτοποιημένοι.
Οι υπάλληλοι δεν δαπανούν άσκοπα το χρόνο τους.
Τα υλικά είναι συμπιεσμένα και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τον συλλέκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο συλλέκτης έρχεται τώρα μόνο δύο φορές το μήνα για να συλλέξει τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Η τιμή για το χαρτοκιβώτιο σε μπάλα είναι πολύ καλύτερη από το χύμα μέσα στα ανοικτά container, και έτσι η εταιρία εξοικονομεί σημαντικά χρηματικά ποσά.
Ο χειρισμός των πρεσσών είναι πολύ απλός και ασφαλής.
Με μία τόσο απλή διαδικασία έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο η καθημερινή μας λειτουργία. Όλα πλέον είναι τόσο καθαρά και νοικοκυρεμένα όπως αρμόζει σε κάθε βιομηχανία τροφίμων που σέβεται τους καταναλωτές της».

Leave a Comment