Η ιστορία του Kalaneuvos ξεκίνησε το 1975, όταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Veijo Hukkanen  έφτιαξαν ένα καπνιστήριο στο σπίτι του στην πόλη Sastamala στη νοτιοδυτική Φινλανδία. Λόγο της ζήτησης, η εταιρεία αποφάσισε να μεγαλώσει την επιχείρηση από το καπνιστό ψάρι στην επεξεργασία ψαριού. Από τότε, η Kalaneuvos έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας ψαριού στη Φινλανδία και ένας πραγματικός πρωτοπόρος στον κλάδο.

Τα πιο σημαντικά τμήματα της εταιρείας είναι το ελαφρώς αλατισμένο και κομμένο ψάρι, το καπνιστό ψάρι, το κρύο καπνιστό ψάρι και τα νωπά φιλέτα ψαριού. Η εταιρεία φτιάχνει όλα τα επεξεργασμένα ψάρια στη Φινλανδία. Οι πρώτες ύλες προέρχονται κατευθείαν απο ψαράδες και απο δικές της ή άλλες ιχθυοκαλλιέργειες.

Επιπλέον, η Kalaneuvos εισάγουν και εξάγουν ψάρια και προϊόντα ψαριού. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία επεξεργάζεται πάνω από 10 εκατομμύρια κιλά ψαριού το χρόνο.

Το 2017, οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 20% των εσόδων της εταιρείας και το 2019 η Kalaneuvos  ανακοίνωσε ότι μπορεί να κάνει εξαγωγές στην Κίνα. Η Kalaneuvos είναι η πρώτη εταιρεία στη Φινλανδία που απέκτησε τέτοια άδεια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στα Φινλανδικά προϊόντα ψαριού που παρασκευάζονται με υπευθυνότητα και για αυτό το λόγο η Kalaneuvos θεωρεί ότι οι εξαγωγές τους θα αυξηθούν αρκετά στο μέλλον.

Τα προϊόντα Kalaneuvos είναι γνωστά για τη γεύση τους. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας φρέσκες, καλής ποιότητας πρώτες ύλες, παραγωγή και μέθοδοι επεξεργασίας υψηλής υγιεινής  , όπως επίσης και μέτρα αυστηρού ελέγχου ποιότητας.

Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη της παραγωγής και κρατάει τις εγκαταστάσεις, τις μεθόδους και τον εξοπλισμό της πλήρως αναβαθμισμένες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται η θέση της εταιρείας στον κλάδο.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει επενδύσει υπερβολικά στη μείωση της κατανάλωσης νερού και των περιβαλλοντικών ρύπων, όπως επίσης και στην ανάπτυξη της αποδοτικότητας της ενέργειας. Ως παράδειγμα των προσπαθειών της εταιρείας, όλα τα τμήματα των ψαριών αξιοποιούνται από το τμήμα επεξεργασίας προϊόντων , απαλείφοντας τις απώλειες. Ακόμα, τα κομμάτια των ψαριών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν μεταφέρονται σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Βελτιώνοντας τον ποιοτικό έλεγχο.

Η ποιότητα είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας για την Κalaneuvos και αυτό φαίνεται απο το μεγάλο αριθμό πιστοποιητικών ποιότητας που έχει λάβει η εταιρεία. To 2014, η εταιρεία πιστοποιήθηκε με το FSSC  22000 Food Safety System Certification, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση ώστε η εταιρεία να βελτιώσει τον ποιοτικό της έλεγχο και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της σαν πρωτοπόρος στο κλάδο της βιομηχανίας ψαριού.

 

Το 2015, η Kalaneuvos άρχισε να ψάχνει διαφορετικούς τρόπους και λύσεις ποιοτικού ελέγχου, συγκρίνοντας τα οφέλη και τους περιορισμούς τους. Μετά από τη σύγκριση των διαφορών και τα οφέλη ανάμεσα στα metal detectors και τα συστήματα X-ray, η εταιρεία αποφάσισε να αγοράσει ένα μηχάνημα X-ray της εταιρείας Mekitec.

“Επιλέξαμε την εταιρεία βάση πολλών διαφορετικών δεδομένων , όπως το συμπαγές σχήμα, την καλή απόδοση σε ανιχνευσιμότητα και ότι το λογισμικό είναι στα Φινλανδικά.” Λέει η Kaisu Hautala, προϊστάμενη παραγωγής της Kalaneuvos Οy. Άλλο σημαντικό όφελος των συστημάτων X-ray είναι η ικανότητα τους να ανιχνεύουν και άλλα ξένα σώματα εκτός του μετάλλου και η δυνατότητα τους να τα εντοπίζουν μέσα σε μεταλλικές συσκευασίες χωρίς να μειωθεί η απόδοση τους. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα ψαριού ή η υγρασία στις εγκαταστάσεις δεν αποτελούν πρόβλημα στην τεχνολογία X-ray.